Banner

Banner

donderdag 8 oktober 2015

Jouw droomwoning staat of valt met een perfect interieur!

tips

Net zoals de kleren de man maken, staat of valt een woning met het juiste interieur. Dit zijn echter niet altijd de gemakkelijkste – en zeker niet de goedkoopste – keuzes.


Er zijn overigens heel veel dingen waarop moet gelet worden. Waar plaats je best een bureau? Hoeveel stopcontacten moeten je voorzien en waar? Hoe win ik meer opbergruimte? In welke kleuren moet je de muren verven? Dit zijn al een heleboel vragen en er zijn er nog veel meer…


Daarom enkele tips voor een perfect interieur:
  • Plan: de kosten voor een mooie inrichting zijn meestal niet niets. Denk daarom eerst goed na over wat je juist van plan bent. Maak plannetjes en tekeningen, want op papier kost het niets. Zo maak je geen onnodige kosten.

  • Kleuren: heel veel is natuurlijk afhankelijk van eigen smaak. Men zegt niet voor niets ‘les goûts et les couleurs ne se discutent pas’! Toch zijn er zaken waarmee je rekening kan houden. In kleinere ruimtes gebruik je best geen donkere kleuren. Lichtere kleuren maken de ruimte direct veel ruimer. Dit geldt niet alleen voor vloeren, maar ook voor plafonds en muren. Weet je toch niet goed welke kleuren te kiezen? Vraag dan advies aan een kleurenconsulent. De prijs die je hiervoor betaalt ligt veel lager dan achterna jouw woning volledig opnieuw te moeten verven of de vloer opnieuw uit te breken…

  • Ruimte: gebruik mooie, maar ook functionele meubelen. Wil je een bureau in de leefruimte, maar heb je hiervoor niet de plaats? Voorzie dan een bureau dat je na het werk opnieuw kan inklappen. Of kies voor multifunctionele meubelen, dit kan dan een kast zijn met hierin het inklapbaar bureau. Kies wel altijd meubels die bij de ruimte passen, zowel qua gebruik (geen eettafel in de slaapkamer J) als qua sfeer.Een ander iets waar je op kan letten is het gebruik van effen kleuren. Drukke patronen zullen de ruimte verkleinen.

  • Decoratie: een woning met enkel kasten en tafels is maar saai. Probeer jouw woning op te fleuren met decoratie. Een stalamp, een leuke zetel, leuke kaders, een bloemstuk, … Probeer met al die elementen een eigen stijl te creëren in jouw woning.

  • Verlichting: dit is een heel belangrijk punt in de inrichting van jouw woning. Met verlichting creëer je een bepaalde sfeer. Hier moet dus goed over nagedacht worden. Een verlichtingsplan is hierbij een optie. Hou rekening dat de keuken en badkamer veel licht vereisen. Een woonkamer heeft dan meer nood aan bijvoorbeeld spots die kunnen gedimd worden. Een slaapkamer heeft naast zachte basisverlichting ook nood aan leeslampjes. Indirect licht is voor woon- en slaapkamer ook zeker een mogelijkheid. Voor de kamer van de jongsten onder ons moeten we hier zeker opletten dat o.a. bureaulampen en stalampen stevig gemaakt zijn van kindvriendelijk materiaal (vb. geen scherpe randen, geen giftig materiaal, geen lampen die heel warm worden,…).

  • Stopcontacten: hier werken we onder het motto ‘stopcontacten heb je nooit teveel’! Maak op voorhand voor jezelf zeker een overzicht van alle stopcontacten die je echt nodig hebt.In de keuken mag je een beetje ‘overdrijven’. Veel stopcontacten aan het werkvlak, eventueel met een uitschuifbare contactdoos in het kookeiland, zijn geen overbodige luxe. In de woonkamer, in de omgeving van de eettafel, moet er ook zeker een stopcontact zijn. Denk maar aan fondue… In de slaapkamer voorzie je best stopcontacten naast het bed. Let op dat deze zeker niet achter het bed geplaatst zijn! Vergeet zeker ook de stopcontacten in de wasplaats, garage en tuin niet. Zelfs al ben je nog niet zo ver in de verbouwing, plaats dan wachtleidingen. Zo kom je achteraf niet voor nare verrassingen te staan. Waar nog op te letten? Hou rekening met jouw wensen in de toekomst. Wil je een audiosysteem in de verre toekomst of waar plaats je de kerstboom in de nabije toekomst?Link een stopcontact aan een schakelaar, zo kan je vb. de lichtjes van de kerstboom doven met één druk op de knop. Vergeet ook datapunten voor internet en televisie niet.

  • Vloeren: vloeren zijn heel verschillend per kamer. Eerst moet je je bedenken, wat wil je zelf? Daarna moet je nadenken over waarvoor de kamer juist zal dienen. Zal er veel over gelopen worden? Wordt er veel water gebruikt? Zo zal een parketvloer bijvoorbeeld absoluut uitgesloten zijn in een badkamer door de hoge vochtigheid in die ruimte. Heb je kinderen, huisdieren, ...? Dit zijn allemaal factoren die meespelen. Voor kinderen, die regelmatig het eten in het rond gooien, zal tapijt niet aan te raden zijn. Met dieren, neem je best een krasvrij oppervlak. Bespaar in elk geval nooit op vloeren en denk goed na over jouw keuze. Vloeren maken nu eenmaal een groot deel van de ruimte uit en die verander je niet zomaar eens tussendoor…

  • Raambekleding: heb je grote ramen met veel inkijk? Bedenk dan hoeveel privacy je wilt. Daarnaast moet je je ook afvragen of je de ruimte volledig wilt verduisteren? Bij kleinere ruimtes is het vaak beter om voor lichtdoorlatende rolgordijnen te kiezen. Heb je een mooi uitzicht? Hang dan zeker geen donkere gordijnen, kies hier misschien voor zonnewering die je kan naar beneden doen wanneer nodig. Kies bij voorkeur voor effen kleuren, zodat gesloten gordijnen geen drukke indruk geven of de ruimte gaan verkleinen.

Dit is al een mooi overzichtje van enkele zaken waar je zeker moet op letten bij het inrichten van jouw droomwoning.

Blijf zeker onze blog volgen, want de komende weken geven we tips per kamer!

Veel plezier met het creëren van jouw perfect interieur!Geen opmerkingen:

Een reactie posten