Banner

Banner

woensdag 28 oktober 2015

De keuken, het kloppend hart van jouw thuis...

Tegenwoordig is de keuken één van de belangrijkste ruimten van jouw woning. Waar er vroeger hooguit één uur per dag in de keuken werd doorgebracht, wordt nu het grootste deel van de dag daar besteedt. Omdat woningen meer en meer een open leefruimte hebben waar keuken, woon- en eetkamer samenvloeien, staat de inrichting van jouw keuken centraal. Jouw keuken moet dus niet enkel praktisch, maar sfeervol ingericht worden. Uiteraard naar eigen smaak…

PRAKTISCH
Koken is hip. Deze trend brengt mee dat een ruime keuken de standaard is. Heel dikwijls is dit dan een open keuken met kookeiland, met zicht op de woon- en eetkamer. 
Bij het inrichting van de keuken moet je rekening houden met de keukendriehoek. Binnen deze driehoek bevinden zich de kookplaat, afwasbak en koelkast. Dit is het gebied waarin het meest gewerkt wordt. Deze techniek wordt toegepast in elke keukenopstelling. In een L-vormige keuken met kookeiland, de meest voorkomende opstelling in een open leefruimte, krijgen we bijvoorbeeld volgende schikking:
Zoals reeds vermeld in onze vorige blogpost 'Jouw droomwoning staat of valt met een perfect interieur' is ook verlichting en het aantal stopcontacten heel belangrijk. 
Het werkblad kiezen is ook een harde noot om te kraken. Hoe intensief zal je de keuken gebruiken? Wat is het te spenderen budget? Hou je meer van design? 
Een werkblad kan bestaan uit:
  • Composiet: heel hygiënisch, krasbestendig, maar duur en niet altijd hittebestendig. 
  • Natuursteen: de voordelen van composiet, maar wel hittebestendig. Het is wel gevoelig aan vlekken door vb. zuur en vrij duur in aankoop.
  • Hout: geeft een warme uitstraling, maar is niet duurzaam (vlekken, krassen, hitte).
  • Kunststof: is vrij goedkoop, maaris niet hitte- en krasbestendig.
  • Inox: 'industriële look', veel gebruikt in professionele keukens. Niet krasbestendig.
  • Glas: is een opkomer in de keukenwereld door het design. Het is duur en heel gevoelig aan krassen, hitte, vette vingers, …
  • Keramiek: topkwaliteit, maar duur. Zuren kunnen wel nog vlekken achterlaten.
Een spoelbak is een onmisbaar element in een keuken. Daarom is het belangrijk dat je een kwalitatieve keuze maakt. Enerzijds moet je voor jezelf uitmaken, wil je op-, onder- of inbouw. Dus komt de rand van de spoelbak op, onder of gelijk met het werkblad? Daarna kan je nog het materiaal kiezen. Inox is tegenwoordig het meest gekozen materiaal. Behalve dat het krasgevoelig is, gaat inox een heel leven mee. Keramisch geeft dan weer geen krassen, maar is gevoelig voor scheurtjes en barstjes.

SFEER
Hoewel de praktische kant van groot belang is, mogen we nooit de sfeer en gezelligheid uit het oog verliezen. Ook een keuken moet er warm uitzien en dit kan bereikt worden door het gebruik van decoratieve elementen en bloemen, maar nog meer door een correcte installatie van verlichting en een gepaste kleur van verf te gebruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten