Banner

Banner

donderdag 23 maart 2017

IS MIJN DAK GESCHIKT VOOR ZONNEPANELEN?

Je wil graag jouw steentje bijdragen voor het milieu door het plaatsen van zonnepanelen? Je wil
zonnekaart
graag besparen op jouw elektriciteitskost? Maar is jouw dak wel geschikt? Hoeveel panelen moet/kan je installeren? Hoeveel kost dit en wat brengt dit op?
Wel in theorie is een ideale situatie een dak dat Zuid-Oost tot Zuid-West gericht is, met panelen geïnstalleerd met een hellingsgraad tussen 20° à 60° en dit zonder storende schaduwelementen (vb. schouwen, bomen, …).
Wil je exact weten of jouw dak geschikt is en welke kosten hieraan verbonden zijn? Dan kan u terecht op www.energiesparen.be/zonnekaart. Minister van Energie Tommelein heeft deze tool net gelanceerd. Het Vlaams Energie Agentschap heeft deze toepassing gemaakt, welke een score geeft aan elk gebouw. Voor een gebouw met een goede score kan direct een concrete berekening gemaakt worden van de kost en opbrengst van een photovoltaïsche (en zonneboiler) installatie.

Hoe werkt de zonnekaart?


Geef jouw adres in: vb. Wontergemstraat 55, 8720 Dentergem. De kaart geeft onmiddellijk via kleurcode weer of jouw dak geschikt is. In dit geval is het ideaal gelegen en kan je direct de kostprijs van een fotovoltaïsche installatie en de daarbij horende besparing op de energiefactuur bekijken. Rekening houdend dat een gemiddeld gezin ca. 3.500 kWh verbruikt, zou er op het dak van Wontergemstraat 55, een PV-installatie kunnen geplaatst worden van 15 zonnepanelen, samen goed voor 3,75 kWp. Voor een woning ouder dan 10 jaar, betaal je slechts 6% BTW. Voor deze woning komt dit op een totaalprijs van 5.565 euro (incl. BTW). Met deze installatie bespaar je jaarlijks 1.006 euro en na 9 jaar is ze reeds terugverdiend!

Waarom u best investeert in zonnepanelen?


Door de hoge elektriciteitsprijs in combinatie met de fors gedaalde prijs voor een fotovoltaïsche installatie, is overheidssteun overbodig geworden. Een PV-installatie is rendabel op zichzelf. Daarnaast is een aandeel groene energie in nieuwbouw en grote renovaties verplicht. Minister van Energie, Bart Tommelein, hamert dan ook sterk op het installeren van nieuwe PV-installaties. En met resultaat, want in 2016 werden er al 24.200 nieuwe installaties uitgevoerd, goed voor 112MW.

(bron: www.energiesparen.be – www.livios.be) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten