Banner

Banner

vrijdag 19 februari 2016

LICHT STIJGENDE VERKOOPSPRIJZEN BEGIN 2016.

De vastgoedmarkt blijft goed draaien. Het is dus wind in de zeilen voor de kopers met de huidige uiterst lage rentestanden. Nu lijkt het er ook op dat door gebrek aan alternatieven, de woningprijzen na jaren stabiliteit nu toch stijgende zijn.

Er zijn verschillende redenen voor.

De beleggersmarkt kan bijna niet anders dan richting vastgoed kijken, nu de beurzen onzeker zijn door de “Chinese bubbel” of de spanningen bij olieproducerende landen. Tot eind vorig jaar was het vooral het lage spaarrendement dat beleggers naar vastgoed stuurde.
Maar wat is nu een goede belegging? Dat kan voor elke belegger verschillend zijn. Een hoog rendement kan bedrieglijk zijn op lange termijn als er geen voorzieningen aangelegd worden voor modernisering van de woongelegenheid. Een verhuurder die geen rekening houdt met aanpassen of moderniseren van zijn huureigendom misrekent zich toch wel.

De extreem lage intresten helpen zowel nieuwe kopers als beleggers die makkelijker kopen door een groot stuk eigen inbreng en een kleine lening. Voor de nieuwe kopers zijn er nu plots mogelijkheden die er bij een normale rentestand niet zouden zijn. Dit is ook belangrijk voor de nieuwbouwwoningen. Door de, volgens ons overdreven, nieuwe regelgeving voor isolatie en ventilatienormen, zijn nieuwbouwwoningen voor “Jan met de pet” of koppels met een gemiddeld inkomen echt duur geworden.
Een deel van de nieuwe kopers lijkt toch definitief af te haken voor nieuwbouw door de prijs en toont het laatste jaar meer interesse voor minder recente woningen met “wat werk aan”. De stijging van vraag naar deze eigendommen, samen met de lagere intresten doen de prijzen stijgen.

De hamvraag is wel of dit een goede zaak is op langere termijn voor de vastgoedmarkt. Het aantal eigenaars in Vlaanderen is zeer hoog, maar sommigen moeten zichzelf toch pijn doen om die droom waar te kunnen maken. We mogen niet naïef zijn, want na hoogtes kunnen er laagtes komen en na zonneschijn kan er gedruppel komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten