Banner

Banner

donderdag 30 april 2015

De huurindexU hoorde ongetwijfeld de discussie in de media over de huurindexering. Maar waar gaat het nu eigenlijk over?

Sommigen roepen op om de huurindexering gedurende 2 jaar te onderbreken omdat de regering de loonindexering ook zal blokkeren voor diezelfde periode.

Elk jaar op de verjaardag van het huurcontract heeft de verhuurder de mogelijkheid om de prijs te verhogen volgens de door het Ministerie van Economie opgestelde tabellen van de consumptieprijsindex. In de praktijk is het Optimmo die de verhuurder verwittigt dat de huurprijs mag verhoogd worden. Daar zijn heel weinig praktische problemen mee.

De indexatiewaardes zijn door iedereen gemakkelijk te raadplegen of op te vragen bij Optimmo

Voorbeeld: voor een huurcontract aangegaan op 01/01/2010 aan een huurprijs van  500,- betaalde de huurder vorig jaar vanaf januari  546,46 en betaalt die huurder nu  546,37. Dat is zelfs ietsje minder dan vorig jaar. In een ander voorbeeld zou het 0.2% meer zijn.

Het heeft dus maar weinig zin om de huurindexering te schrappen als die toch maar een beperkte impact heeft dit en het volgend jaar…

De verplichting voor de verhuurder om een Energieprestatiecertificaat aan te
vragen
 is daarentegen een betere actie (kostprijs van 140 tot 200 euro per certificaat). De laatste jaren is er door de meeste verhuurders ook goed ge├»nvesteerd om hun huurwoningen te verbeteren, zeker qua isolatie en energieverbruik. Tegen 2020 is ook de dakisolatie gewoon verplicht in elke huureigendom. Dit is een betere maatregel waar “de huurder” meer voordeel uit haalt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten