Banner

Banner

dinsdag 5 juni 2018

Herverkoop huizen 'boomt'...
Het is zover… Sinds 1 juni 2018 wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen klein en groot beschrijf. Maar wat was dat nu juist? Het beschrijf zijn de registratierechten die moeten worden betaald bij de aankoop van een woning. Hierbij werd rekening gehouden met het Kadastraal Inkomen (KI). Bij een klein beschrijf betaalde je slechts 5% registratierechten. Dit was enkel mogelijk wanneer het KI onder de 745 euro lag (voor gezinnen met max. 2 kinderen). Bij een groot beschrijf (KI groter of gelijk aan 745 euro) betaalde je 10% registratierechten.

Vanaf nu wordt er dus geen rekening meer gehouden met het KI. Voortaan wordt er één vast tarief gehanteerd bij de aankoop van een gezinswoning, nl. 7% verkooprechten. Dit percentage geldt enkel voor natuurlijke personen die een eerste bestaande woning binnen het Vlaamse Gewest aankopen en er ook gaan wonen binnen de 2 jaar na aankoop. Op een tweede verblijf of bedrijfsvastgoed blijft een tarief van 10% verkooprechten gelden. Indien je je ertoe verbindt om binnen de 5 jaar een ingrijpende energetische verbouwing te doen, krijg je een vrijstelling en worden de verkooprechten nog verlaagd naar 6%. Daarbovenop is er ook nog een vrijstelling van 4.800 euro wanneer het gaat over een bescheiden gezinswoning.

Deze aankondigde wijzigingen zijn ook de koper niet ontgaan. Verschillende makelaars zien een stijgende verkoop door de invoering van de nieuwe verkooprechten.

Wil je een bestaande woning kopen of verkopen? Nee gerust contact op met Jan De Potter: jan@opt-immo.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten